top of page

HOOGSENSITIVITEIT

In 2004 las ik voor het eerst iets over hoogsensitiviteit en ik vond het best confronterend hoeveel ik ervan herkende. Maar tegelijkertijd bracht het teweeg dat ik dacht: Hé, wat fijn, er zijn meer mensen die zoveel waarnemen en voelen. Vanaf toen ben ik er meer over gaan lezen, heb ik workshops gevolgd en in 2015 ook een opleiding gedaan om als ervaringsdeskundige andere hoogsensitieve personen te kunnen begeleiden.

 

Hoogsensitieve personen hebben een gevoeliger centraal zenuwstelsel dan gemiddeld en raken daardoor sneller overvoerd en vermoeid dan minder sensitieve personen. Dit wordt vaak ervaren als last, maar door deze eigenschap te leren begrijpen en erkennen, kun je er zeker mee om leren gaan en er uiteindelijk je kracht uit halen. Want dankzij jouw gevoeligheid heb je bijvoorbeeld ook oog voor detail en kwaliteit, en voel je goed aan wat een ander nodig heeft.
 

In mijn jarenlange ervaring met het begeleiden van studenten heb ik vaak gezien dat mensen die andermans wensen goed aanvoelen maar moeite hebben met ‘nee’ zeggen, sneller stressklachten krijgen. Vermoeidheid, overbelasting en somberheid liggen dan op de loer. Door oefeningen kun je leren waar jouw grenzen liggen en door die te bewaken weer plezier in dingen krijgen die voor jou belangrijk zijn!

20180416_123933.jpg
bottom of page